Eliberarea adevărată de dependența sexuală nu vine din programele absolvite, din cărțile citite, grupurile de ajutor frecventate, din consiliere sau cunoașterea Bibliei. Acestea sunt unelte serioase și importante pe care Dumnezeu le folosește în procesul de vindecare, dar ele singure nu eliberează dependentul sexual de dependența acestuia.

De ce? Pentru că atâta timp cât el nu își umple inima cu ceva mai mare, mai puternic și mai atractiv decât păcatul sexual, golul care îl macină pe dinăuntru îl va conduce în continuare la plăcere. Golul spiritual interior trebuie transformat în libertate adevărată, care să schimbe viața.

În timpul celor 9 ani în care am urmat programul celor 12 pași pentru dependența de sex, am petrecut 4 ani și jumătate de cumpătare așa cum este definită, și anume „fără sex cu altcineva din afara căsniciei, inclusiv masturbare”. Chiar dacă nu am avut sex în această perioadă, m-am simțit mizerabil, înfometat de dragoste și gol pe dinăuntru. Făcând ceva doar pentru aparențe nu era destul și timp de trei ani nefericiți am revenit la păcatul sexual.

O problemă era definiția cumpătării sexuale în cadrul programului de 12 pași, definiție care nu includea ce era mai important. În Matei 5:27 Isus spune că preacurvia în inimă este păcat, de aceea măsurătoarea adevărată a eliberării de desfrâu este măsurată în inimă și nu prin comportamentul exterior. Cel care se luptă cu dependența sexuală este înfometat de dragoste și acceptare și are nevoie de o inimă nouă, ceea ce numai Dumnezeu poate face. Să te concentrezi numai asupra comportamentului exterior este ca și când ai tăia doar vârful buruienilor; ele vor crește înapoi, atâta timp cât nu sunt sunt descoperite și smulse din rădăcini.

Programul de 12 pași mi-a oferit un loc sigur pentru a-mi împărtăși slăbiciunea și de a nu rămâne izolat, ceea ce reprezintă o parte importantă din luptă. Însă programul nu mi-a putut oferi lucrul de care îmi era mie foame, iar un om înfometat mănâncă orice, chiar și gunoi.

Poate citești acestea și te gândești „e nebun, e imposibil să trăiești cu o inimă curată, cel puțin pentru mine. Îmi vine foarte greu să stau departe de pornografie și masturbare, dar și mai greu să îmi păstrez gândurile curate”.

Ești aproape de adevăr. Este imposibil pentru un om să trăiască fără desfrâu, însă nu este pentru Dumnezeul cel Viu. Ceea ce căutați este ceva ce doar El vă poate oferi.

Să găsești adevărata eliberare de obsesiile și constrângerile dependeței sexuale implică acceptarea unui dar; darul harului Dumnezeului celui Viu, harul schimbător de viață; dragostea Lui, bucuria și pacea. Dragostea lui Dumnezeu este cea care umple, purifică și dă viață nouă. Dragostea Sa schimbă viețile și curăță inimile și este cu mult mai atrăgătoare decât imitațiile jalnice ale plăcerii. Odată ce un bărbat sau o femeie acceptă darul harului lui Dumnezeu în inima lor (nu vorbim despre cunoștințe sau teologie) atracția pentru desfrâu dispare.

În consecință, scopul celui care se luptă cu dependența de sex este de a accepta darul harului lui Dumnezeu. Pentru a accepta acest cadou trebuie să vrem să ne scăpăm de două lucruri: plăcerea și minciuna.

Nu putem accepta darul harului lui Dumnezeu atâta timp cât continuăm să trăim în desfrâu, ceea ce înseamnă că trebuie să ieșim din izolare, să rămânem în contact cu ceilalți și să distrugem tot ceea ce ne face să cădem pradă tentației, așa cum am descris în Ce e de făcut.

Apoi abandonăm minciunile din inima noastră care ne împiedică să primim harul lui Dumnezeu. Fiecare dintre bărbații care se lupta cu dependența de sex credea două minciuni:

1. Nu pot fi iubit așa cum sunt eu.

2. Dumnezeu nu poate să mă iubească sau nu mă va iubi.

De multe ori, aceste minciuni s-au format în copilărie și au fost încurajate de către părinți, membri ai familiei, prieteni și alții, inclusiv de către creștini.  Respingerea, abandonul, neglijarea și abuzul ne trimit mesajul că nu merităm sau că nu valorăm mult; nu putem fi „destul de buni” pentru a fi iubiți. Aceste minciuni plasează dragostea lui Dumnezeu departe de noi așa că noi ne îndreptăm către înlocuitori cum ar fi sexul, mâncarea, puterea, banii, munca, slujbe, relații, droguri sau alcool pentru a umple Marele Canyon al golului lăuntric.

Suntem făcuți de la început în așa fel încât încă de la naștere ne este foame de Dumnezeu și până când nu o găsim ne mișcăm în gol prin viață. Păcat, amărăciune, dureri nevindecate sau traumă și lucruri cu care i-am rănit pe alții sunt bariere care ne împiedică să acceptăm harul lui Dumnezeu iar noi trebuie să ne ocupăm de aceste piedici și să le rezolvăm. De exemplu, dacă cineva este supărat pe unul dintre părinții săi, otrava acestui resentiment nu îl va lăsa să trăiască în dragostea lui Dumnezeu. La fel, va deschide o poartă spirituală către forțele întunericului pentru a-l influența cu desfrâu, egocentrism, mândrie și alte păcate.

Acceptarea harului lui Dumnezeu în inimă este răspunsul la dependența sexuală. Decizia de a dărâma zidurile care te împiedică să primești darul depinde de tine. Cere-i Dumnezeului celui Viu să îți arate barierele care împiedică harul în viața ta și apoi distruge-le.

Unele dintre ziduri ar putea arăta astfel:

1. Lipsa de voință pentru a face totul pentru a îndepărta piedicile și a nu cădea în desfrâu.

2. Amărăciune în inimă față de ceilalți, ceea ce înseamnă că este nevoie de iertare.

3. Lipsa de voință de a ieși din izolare, ceea ce dă poftei trupești și mai multă putere.

4. Păcate făcute față de alții, ceea ce înseamnă că trebuie să cerem iertare.

5. Cele două minciuni (Nu pot fi iubit… Dumnezeu nu mă poate iubi) care trebuie îndepărtate și înlocuite cu adevărul despre dragostea lui Dumnezeu pentru tine.

6. Mândria

7. O imagine deformată a lui Dumnezeu, care se dezvoltă deseori din rănile cauzate de tată.

8. Lipsa de voință de a se înfrunta și de a rezolva durerea și golul lăuntric.

9. Traume nevindecate cum ar fi abuzul sexual sau fizic.

Darul harului lui Dumnezeu nu este ceva ce poți obține, merita sau câștiga „fiind destul de bun”. Precum un tată care își iubește copiii, Dumnezeu te iubește profund indiferent ce ai spus sau ai făcut și așteaptă să vii la El. Rușinea paralizantă a păcatului sexual încearcă să ne convingă că nu vom putea fi iubiți niciodată, însă este o minciună. Dragostea lui Dumnezeu este mai mare decât orice păcat.

Imaginează-ți că ai cumpărat persoanei iubite un cadou mare, scump; este așa de mare încât trebuie să îl țină cu ambele mâini. Vine ziua în care îi vei da cadoul persoanei iubite; iei cadoul și alergi spre acest prieten. Dar în loc să îl accepte, prietenul tău, care ține un șarpe în mâna dreaptă și un păiajen păros în cealaltă, spune „Nu sunt pregătit să le dau drumul. Poate mai târziu”.

Creatorul Universului te așteaptă să vii la El și să accepți darul dragostei Sale dătătoare de viață. Întrebarea este următoarea: o vei accepta? Cea mai grea bătălie pentru cei care se luptă împotriva poftei trupești este să accepte simplul dar al harului lui Dumnezeu. De ce? Pentru că minciunile pe care le-au crezut toată viața lor sunt adânc înfipte și pentru că ei au petrecut ani întregi întărindu-se cu rușinea faptelor lor. Lăsați următoarele adevăruri din cuvântul lui Dumnezeu să coboare în sufletul vostru:

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”. Ioan 3:16

Drept răspuns, Isus a zis: „Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu și Cine este Cel ce-ți zice: „Dă-Mi să beau!”, tu singură ai fi cerut să bei, și El ți-ar fi dat apa vie”. Ioan 4:10

„Cercetați Scripturile, pentru că socotiți că în ele aveți viața veșnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. Și nu vreți să veniți la Mine ca să aveți viața!” Ioan 5:39-40

„Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Hristos, Domnul nostru”. Romani 6:23

„Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” Efeseni 2:8-9

„Cum M-a iubit pe Mine Tatăl, așa v-am iubit și Eu pe voi. Rămâneți în dragostea Mea.” Ioan 15:9

„…însă nădejdea aceasta nu înșală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat.” Romani 5:5

„Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi.” Romani 5:8

„Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, măcar că eram morți în greșelile noastre, ne-a adus la viață împreună cu Hristos (prin har sunteți mântuiți). El ne-a inviat împreună și ne-a pus să ședem împreună în locurile cerești, în Hristos Isus, ca să arate în veacurile viitoare nemărginita bogăție a harului Său, în bunătatea Lui față de noi în Hristos Isus. „Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” Efeseni 2:4-9

Isus este pregătit, dispus și se străduie să îți dea viața și dragostea după care tânjești. Ești gata să accepți faptul că Dumnezeu te iubește și crea să îți dea viață? Ești gata să spui adio pentru totdeauna desfrâului, să alergi spre Dumnezeul cel Viu și să accepți darul harului Său?

Dacă e așa, atunci mergi după El cu toată inima ta:

„…și dacă de acolo vei căuta pe Domnul Dumnezeul tău, Îl vei găsi, dacă-L vei căuta din toată inima ta și din tot sufletul tău.” Deuteronomul 4:29

„Cei ce cunosc Numele Tău se încred în Tine, căci Tu nu părăsești pe cei care Te caută, Doamne!” Psalmii 9:10

„Inima îmi zice din partea Ta: „Caută fața Mea!” Si fața Ta, Doamne, o caut!” Psalmii 27:8

„Dumnezeule, Tu ești Dumnezeul meu, pe Tine Te caut! Îmi însetează sufletul după Tine, îmi tânjește trupul după Tine, într-un pământ sec, uscat și fără apă.” Psalmii 63:1

„Alergați la Domnul și la sprijinul Lui, căutați necurmat fața Lui”. Psalmii 105:4

„Mă veți căuta, și Mă veți găsi, dacă mă veți căuta cu toată inima.” Ieremia 29:13

Dumnezeu a promis că Îl vei găsi dacă Îl vei căuta cu toată inima. Inima ta plânge după Dumnezeul cel Viu; să auzi cuvintele Sale de bunătate și să te umpli de viața, dragostea și pacea Sa. Mergi după El la fel de tare cum alergai după plăcere, prietene, muncile și lucrurile materiale. Cere-I să ți se arate și pune-ți agenda deoparte. Îndepărtează-ți atenția de la păcatul tău și concentrează-te total asupra Lui. Îmbrățișează-L, nu-L abandona și nu te opri din căutarea chipului Său până când nu îți va schimba viața.

Share this post